Založ si blog

Ktorá laserová operácia očí je najbezpečnejšia?

Rozmýšľate nad laserovou operáciou očí, no neviete, ktorú si vybrať?

Na trhu je niekoľko rozličných druhov laserových operácií očí, no v zásade sú na výber 2 hlavné typy metód, a to povrchové a hĺbkové metódy operácie očí. Keďže nie všetky metódy sú vhodné pre všetkých pacientov, váš lekár by mal zvážiť, ktorá metóda je pre vás najvhodnejšia a tú vám odporučiť. Pred každou operáciou by ste mali byť lekárom dôkladne informovaní o možných rizikách, ktoré sú s danou operáciou spojené.

Aký je rozdiel medzi povrchovou a hĺbkovou metódou?

Zásadný rozdiel spočíva v tom, že pri povrchových metódach sa korekcia dioptrií deje len na povrchu rohovky. Epitel, čo je povrchová mäkká vrstva sa pri metóde LASEK po aplikácii špeciálneho roztoku jemne odpreparuje. Následne sa vykoná samotná laserovú operácia, pričom epitel sa obnoví v priebehu 7 -10 dní po operácií.

Pri hĺbkových metódach LASIK sa využívajú dva lasery a to femtosekundový a excimerový. Pomocou femtosekundového laseru sa vytvorí tzv. lamela (flap), ktorú očný chirurg odklopí na stranu. Následne na rohovku pôsobí excimerový laser, ktorý odstráni dioptrickú chybu. Na záver operácie chirurg rohovkovú lamelu priklopí naspäť.

Toto sú rozdiely vo výkone daných laserových operácií. Aký je však skutočný rozdiel, ktorý ma vplyv na pacienta?

Metóda LASIK bola schválená FDA (obdoba nášho Ministerstva zdravotníctva) v USA v roku 1995. LASIK v podstate schválil tým pracovníkov, ktorý vtedy viedol Dr. Morris Waxler. A práve Dr. Waxler sa v roku 2010, teda po 15 rokoch od schválenia tejto metódy, postavil proti týmto zákrokom, spísal petíciu a vyzval úrad FDA, aby operácie metódou Lasik zakázal. Dôvodom sú závažné komplikácie u pomerne vysokého percenta pacientov. Píše sa o tom aj v tomto článku: https://www.mddionline.com/lasik-fight-fda-can%E2%80%99t-ethically-win

Dr. Waxler upozorňuje, že metóda LASIK poškodzuje zdravú rohovku. Lamela (flap), ktorá sa pri operácií vytvára femtosekundovým laserom sa totiž už nikdy stopercentne nezahojí. To znamená, že neprirastie naspäť. Oči sú tak náchylne na zápaly a pri úraze očí (napr. tvrdý náraz lopty) môže prísť k trvalému poškodeniu rohovky a jej následnej transplantácií.

Na Slovensku sa však zatiaľ o týchto rizikách veľa nehovorí. Bude pravdepodobne za tým aj fakt, že laserové operácie očí sa stali pre očné kliniky veľkým biznisom. Na druhej strane sa veľmi propaguje, že LASIK je bezbolestná a novodobá metóda. Dôvod prečo je LASIK bezbolestný je ten, že vo vnútri rohovky, kde sa korekcia vykonáva, nie sú nervové zakončenia.

Proti laserovej operácií očí LASIK sa v Amerike konajú protesty. O komplikáciách spôsobených LASIKom sa píše aj na tejto stránke: http://lasikcomplications.com/

Máte teda na laserovú operáciu očí radšej zabudnúť?

Nie tak celkom. Pred LASIKom sa vykonávala metóda LASEK (a dodnes sa vykonáva), ktorá je osvedčená a pre pacienta predstavuje najmenšie riziko akýchkoľvek komplikácií.

Navyše pri metóde LASEK sú dlhodobo najstabilnejšie pooperačné výsledky, je pri nej menšie riziko výskytu pooperačných komplikácií a v prípade ich objavenia oveľa jednoduchší manažment s takmer 100% pravdepodobnosťou vyliečenia.

Technológia LASEK sa využíva už vyše 20 rokov a prináša so sebou mnoho výhod:

  • bezbolestná metóda (zákrok nebolí)
  • rýchle hojenie rohovky
  • najmenšie riziko akýchkoľvek komplikácií
  • nižšia tvorba pooperačných jazvičiek
  • rýchlejšia rehabilitácia videnia
  • dlhodobo najstabilnejšie pooperačné výsledky
  • nižšia cena operácie ako pri hĺbkových metódach
  • trvá približne 10 až 15 minút, samotný laserový zákrok iba niekoľko sekúnd

LASEK má jednu nevýhodu. Keďže sa táto operácia vykoná len na povrchu rohovky, kde je najviac nervových zakončení, prináša so sebou aj pár dní diskomfortu, zvyčajne 2 – 3. Ten sa prejavuje rezaním očí, slzením, prípadne pocitom cudzieho telieska v oku. Určite to však stojí za výsledok, ktorým je ostrý zrak a život bez okuliarov alebo šošoviek. Navyše, táto metóda je aj cenovo dostupnejšia, keďže využíva len jeden typ laseru – excimerový.

Laserovú operáciu očí si dobre zvážte a myslite aj na riziká, ktoré so sebou prináša. Nevravte, že vám sa nemôže nič stať a radšej sa s očnými lekárom poraďte o všetkých možných komplikáciách.

Ako je možné, že moji rodičia majú obaja modré oči, keď ja mám hnedé?

05.09.2018

Tak ako vy samotný, aj farba vašich očí je jedinečná. Ľudské oči môžu mať stovky odtieňov a rôznych kombinácií farieb. Ale prečo majú niektorí ľudia modré očí a iní zasa hnedé alebo zelené? Farba dúhovky a teda aj našich očí závisí od množstva a hĺbky uloženia pigmentu melanínu. Ak je pigmentu málo a nachádza sa hlbšie v oku, dúhovka je modrá alebo sivá. [...]

Po 40-tke sa môžete zbaviť okuliarov natrvalo

04.09.2018

U ľudí po 40-tke sa vyskytuje tzv. presbyopia alebo starecká slabozrakosť. Presbyopia súvisí so starnutím, konkrétne ju spôsobuje fyziologické starnutie vnútroočnej šošovky. Presbyopii sa nevyhne nikto, dokonca ani ten, kto dovtedy okuliare vôbec nepotreboval. Toto vekom podmienené zhoršenie videnia sa najčastejšie objavuje medzi 40. až 45. rokom, záleží aj na tom, aký [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 11 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

nixi

Pracujem v očnej klinike CMO (Centrum mikrochirurgie oka) a chcem sa s vami podeliť o zaujímavosti zo sveta oftalmológie. :)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 21555x
Priemerná čítanosť článkov: 7185x

Autor blogu

Kategórie