Založ si blog

Po 40-tke sa môžete zbaviť okuliarov natrvalo

U ľudí po 40-tke sa vyskytuje tzv. presbyopia alebo starecká slabozrakosť. Presbyopia súvisí so starnutím, konkrétne ju spôsobuje fyziologické starnutie vnútroočnej šošovky. Presbyopii sa nevyhne nikto, dokonca ani ten, kto dovtedy okuliare vôbec nepotreboval.

Toto vekom podmienené zhoršenie videnia sa najčastejšie objavuje medzi 40. až 45. rokom, záleží aj na tom, aký má človek zrak pred jeho vznikom. U ďalekozrakých pacientov zvykne prepuknúť aj skôr. Presbyopia môže spôsobovať problémy pri čítaní, práci s počítačom a neskôr aj pri šoférovaní, to znamená nie len na blízku vzdialenosť.

Prečo excimer laserová operácia nie je riešením na presbyiopiu?

Laserová operácia ďalekozrakosti nie je v prípade stareckej slabozrakosti riešením. Akýkoľvek zásah do oka, ktorý zlepší videnie na blízko, pravdepodobne zhorší videnie do diaľky. Platí to aj opačne. Ak by človek po 40-tke podstúpil laserovú operáciu krátkozrakosti, mal by dobré videnie do diaľky, ale prišiel by o dobrý zrak do blízka.

Existuje však iné riešenie ako sa zbaviť okuliarov a zabezpečiť si perfektné videnie na všetky vzdialenosti. Týmto riešením je metóda PRELEX (PREsbyopic Lens EXchange).

NElaserová metóda PRELEX

Metóda PRELEX (PREsbyopic Lens EXchange) spočíva vo výmene vlastnej šošovky za umelú vnútroočnú šošovku, ktorá sa implantuje do oka. Ide o bezpečnú metódu so stabilným výsledkom. Implantát zostáva pacientovi plne funkčný až do konca života. Veľkou výhodou tejto metódy je, že umožňuje odstrániť akýkoľvek počet dioptrií a pacientovi teda zabezpečí výborné videnie na všetky vzdialenosti. Navyše, pacient sa nemusí obávať tvorby sivého zákalu v budúcnosti, pretože ten im už nehrozí. Operácia metódou PRELEX je úplne bezbolestná a trvá približne 15 minút. Operácia sa vykonáva v lokálnom znecitlivení kvapkami a a pacient vidí normálne zvyčajne  už na druhý deň po operácii.

Výhody operácie PRELEX

  • Môžete sa zbaviť krátkozrakosti i ďalekozrakosti naraz a natrvalo
  • operácia je úplne bezbolestná a ani po operácii pacient nepociťuje žiadnu bolesť
  • pacient vidí normálne už na druhý deň od zákroku
  • stabilný výsledok – trvalá korekcia dioptrickej chyby do konca života
  • zákrok definitívne odstráni riziko vzniku sivého zákalu
  • znižuje riziko vzniku zeleného zákalu
  • operácia trvá len cca 15 minút
  • rýchla rekonvalescencia

Riziká metódy PRELEX

Niektorí pacienti majú zhoršené videnie za šera a tmy. Operácia preto nie je vhodná napr. pre profesionálnych vodičov resp. pre pacientov so zvýšenou aktivitou v týchto podmienkach. Väčšina operovaných si však na zhoršené videnie za tmy zvykne, čo súvisí s adaptáciou mozgu na iný obraz než na ktorý bol zvyknutý pred operáciou.

Odporúčania po operácií

Zrak máme len jeden, preto by sme si ho mali chrániť. Po operácií PRELEX sa odporúča vyhýbať sa pobytu v zafajčenom a silne prašnom prostredí aspoň na dobu 1 týždňa. Očné líčidlá by ste mali odložiť na 2 týždne. Počas 4 týždňov po operácií sa neodporúča vykonávať fyzicky náročnú prácu a kúpať sa vo verejných bazénoch, v kúpeľoch alebo v prírodných kúpaliskách.

Ako je možné, že moji rodičia majú obaja modré oči, keď ja mám hnedé?

05.09.2018

Tak ako vy samotný, aj farba vašich očí je jedinečná. Ľudské oči môžu mať stovky odtieňov a rôznych kombinácií farieb. Ale prečo majú niektorí ľudia modré očí a iní zasa hnedé alebo zelené? Farba dúhovky a teda aj našich očí závisí od množstva a hĺbky uloženia pigmentu melanínu. Ak je pigmentu málo a nachádza sa hlbšie v oku, dúhovka je modrá alebo sivá. [...]

Ktorá laserová operácia očí je najbezpečnejšia?

21.08.2018

Rozmýšľate nad laserovou operáciou očí, no neviete, ktorú si vybrať? Na trhu je niekoľko rozličných druhov laserových operácií očí, no v zásade sú na výber 2 hlavné typy metód, a to povrchové a hĺbkové metódy operácie očí. Keďže nie všetky metódy sú vhodné pre všetkých pacientov, váš lekár by mal zvážiť, ktorá metóda je pre vás najvhodnejšia a tú [...]

filipíny, juhočínske more

Filipíny chcú riešiť konflikty v Juhočínskom mori diplomatickou cestou

06.05.2024 10:22

Čína nasadila proti filipínskym plavidlám vodné delá. Filipínsky prezident uviedol, že útok nebudú opätovať.

Russia US Nuclear Treaty

Západ nás provokuje: Rusi nacvičujú odpálenie jadrových zbraní na hraniciach Ukrajiny, nariadil to Putin

06.05.2024 10:20

Cvičenie nariadil prezident Vladimir Putin a zúčastnia sa na ňom najmä sily rozmiestnené blízko Ukrajiny.

suchoba

Podplácal Makóa. Suchoba sa zatiaľ väzeniu vyhol, musí však zaplatiť 90-tisíc eur

06.05.2024 10:20

Podnikateľ dostal za podplácanie peňažný trest.

Taliansko Vatikán polícia

Vo Vatikáne zadržali českého farára ozbrojeného pištoľou i nožmi

06.05.2024 10:10

Farár sa ospravedlňoval tým, že zbrane sú určené pre osobnú obranu.

nixi

Pracujem v očnej klinike CMO (Centrum mikrochirurgie oka) a chcem sa s vami podeliť o zaujímavosti zo sveta oftalmológie. :)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 21803x
Priemerná čítanosť článkov: 7268x

Autor blogu

Kategórie