Založ si blog

Ako je možné, že moji rodičia majú obaja modré oči, keď ja mám hnedé?

Tak ako vy samotný, aj farba vašich očí je jedinečná. Ľudské oči môžu mať stovky odtieňov a rôznych kombinácií farieb. Ale prečo majú niektorí ľudia modré očí a iní zasa hnedé alebo zelené?

Farba dúhovky a teda aj našich očí závisí od množstva a hĺbky uloženia pigmentu melanínu. Ak je pigmentu málo a nachádza sa hlbšie v oku, dúhovka je modrá alebo sivá. Naopak ak je pigmentu veľa a je skôr na povrchu, oči majú tmavohnedú farbu. Ak pigment chýba, farba sa nám javí ako ružová až červená, pretože cez dúhovku presvitá červená farba cievovky.

Farba očí – pôvod a gény

Pred rokom 2008 si vedci mysleli, že farba očí je určená jedným dominantným génom. Predpokladalo sa, že existuje hierarchia farieb očí, pričom hnedá je dominantná a modrá farba recesívna. Inými slovami, hnedá je silnejšia, čiže ak by váš otec mal hnedé oči a vaša mama mala modré oči, pravdepodobne by ste sa narodili s hnedými očami. Podľa tej to teórie by prakticky nebolo možné, aby mali dvaja modrookí rodičia dieťa s hnedými alebo zelenými očami. V skutočnosti však takéto prípady existujú.

Nový výskum, prezentovaný v publikácii American Journal of Human Genetics z roku 2008, zmazal starý spôsob myslenia ohľadne očí a ich farby. Nový výskum naznačuje, že až 16 génov môže ovplyvniť spôsob, akým je farba v dúhovke vyjadrená. Moderná veda nám tak ukázala, že farba očí nie je vôbec tak jednoduchá záležitosť.

Dedičstvo farby očí je zložitejšie, než sa pôvodne predpokladalo, pretože sa na ňom podieľajú viaceré gény. Kým farba očí dieťaťa môže byť často predpovedaná farbami očí jeho rodičov a iných príbuzných, genetické variácie niekedy prinášajú neočakávané výsledky.

Farba očí taktiež nie je zmes farieb rodičov, ako pri zmiešaní farieb. Každý rodič má na každom chromozóme dva páry génov. Existuje teda niekoľko možností, v závislosti od toho, ako sa potočí „kolesom šťastia .“ Ak má teda vaše dieťa oči modré, pričom vy a váš partner máte oči hnedé, nemusí to hneď znamenať, že váš partner nie je otcom dieťaťa. Deti môžu mať úplne odlišné farby očí než ktorýkoľvek z ich rodičov. Ale ak majú obaja rodičia hnedé oči, je veľmi pravdepodobné, že aj ich deti budú mať hnedé oči.

Prečo sa väčšina detí rodí s modrými očami, ktoré sa neskôr zmenia?

Väčšina detí sa narodí s modrými očami, ktoré môžu počas prvých troch rokov stmavnúť. Je to preto, že dúhovka detí neobsahuje skoro žiadny pigment – melanín, a tak majú všetky deti podobné, svetlé oči, ktoré sa postupne menia podľa toho, akú má dieťa genetickú výbavu.

Melanocyty v dúhovke totiž začínajú produkovať pigment melanín postupne, potom ako je dieťa vystavované slnečnému žiareniu. Konečná farba očí dieťaťa je sformovaná medzi prvým a tretím rokom.

Farba očí resp. ich odtieň sa niekedy mení aj u dospelého človeka, a to väčšinou pod vplyvom hormónov, teda v puberte, tehotenstve alebo v klimaktériu.

Ktorá farba očí je najčastejšia?

Celosvetovo najrozšírenejšie sú hnedé oči (tmavo hnedé), ktoré má viac ako polovica ľudstva. Niektoré zdroje uvádzajú až 70-80 % populácie. V mnohých častiach Ázie, Afriky a Ameriky je to jediná farba očí, keď neberieme do úvahy albinizmus. Napríklad, viac ako 95 % Japončanov má hnedé oči.

Orieškové oči sú podobné hnedým očiam, ale majú zvyčajne svetlejšiu farbu a majú viac zelenožltej farby. Orieškové oči majú vyššiu koncentráciu melanínu (pigmentu) okolo okraja oka, čo môže mať za následok viacfarebný vzhľad, ktorý sa pohybuje od medenej až po zelenú v závislosti od osvetlenia. Odhaduje sa, že okolo 5 až 8 % svetovej populácie má orieškové oči.

Približne 8-10 % sveta je modrooká. Táto farba očí je najrozšírenejšia v severnej Európe (Škandinávia, pobaltské štáty a britské ostrovy), pričom najviac modrookých ľudí žije v Estónsku. Až 99 % populácie tam má modré oči. Modrookí ľudia žijú aj v západnej Ázii (Afganistan, Libanon, Irak, Izrael). Vedci tvrdia, že pred 6 až 10 tisícmi rokmi boli na svete len hnedookí ľudia. Modré oči vznikli kvôli mutácií génu, ktorá zapríčinila menšiu tvorbu farbiva melanín.

Sivá farba očí je celosvetovo málo početná. Najbežnejšia je vo východoeurópskych krajinách a v niektorých severoeurópskych lokalitách.

Najmenej ľudí na svete je zelenookých, asi len 1,5 % zo svetovej populácie. Zelené oči sú najbežnejšie medzi ľuďmi zo severnej, západnej a strednej Európy.

Po 40-tke sa môžete zbaviť okuliarov natrvalo

04.09.2018

U ľudí po 40-tke sa vyskytuje tzv. presbyopia alebo starecká slabozrakosť. Presbyopia súvisí so starnutím, konkrétne ju spôsobuje fyziologické starnutie vnútroočnej šošovky. Presbyopii sa nevyhne nikto, dokonca ani ten, kto dovtedy okuliare vôbec nepotreboval. Toto vekom podmienené zhoršenie videnia sa najčastejšie objavuje medzi 40. až 45. rokom, záleží aj na tom, aký [...]

Ktorá laserová operácia očí je najbezpečnejšia?

21.08.2018

Rozmýšľate nad laserovou operáciou očí, no neviete, ktorú si vybrať? Na trhu je niekoľko rozličných druhov laserových operácií očí, no v zásade sú na výber 2 hlavné typy metód, a to povrchové a hĺbkové metódy operácie očí. Keďže nie všetky metódy sú vhodné pre všetkých pacientov, váš lekár by mal zvážiť, ktorá metóda je pre vás najvhodnejšia a tú [...]

vražda, zločin, lúpež, krádež, nôž

Muža z Missouri obvinili z vraždy, ktorá sa stala pred takmer šiestimi desaťročiami

05.05.2024 23:02

Jamesa Barbiera zatkli obvinili z vraždy 18-ročnej Karen Sniderovej v novembri 1966 v okrese Cook v štáte Illinois.

Gabriel Attal / Pcheng Li-jüan / Si Ťin-pching /

Odmena za Taiwan? Si pricestoval na štátnu návštevu Francúzska. Stretne sa s Macronom, budú rokovať aj o Ukrajine

05.05.2024 21:45

To, že si čínsky prezident vybral pre svoju návštevu Francúzsko potvrdzuje postavenie Macrona ako mocenského hráča EÚ.

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

nixi

Pracujem v očnej klinike CMO (Centrum mikrochirurgie oka) a chcem sa s vami podeliť o zaujímavosti zo sveta oftalmológie. :)

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 21800x
Priemerná čítanosť článkov: 7267x

Autor blogu

Kategórie